Editie 2019

Home / Editie 2019

9 maart 2019

Het programma

Pianist Lucas Blondeel heeft ons op 9 maart 2019 verrast met een vertelconcert. Met Toon Leën heeft Lucas een ideale partner gevonden om de suggestieve kracht van Debussy’s muziek te combineren met een visuele reis doorheen de beeldende kunstgeschiedenis. Vertrekkend van de titels die Debussy zelf aan het einde van elk van zijn Préludes meegaf, construeerde kunstenaar Toon Leën een associatief verhaal in beelden.

Debussy’s titels verwijzen zowel naar concrete beelden als naar taferelen die enige fantasie vergen: een afgietsel in het Louvre van een toen net ontdekte zuil in Delphi vormde de inspiratie voor “Danseuses de Delphes”. “La cathédrale engloutie” verwijst naar de mythische stad Ys: de zee had de stad opgeslokt en enkel de kathedraal stak er bij eb nog uit. Andere titels zijn rechtstreeks afkomstig uit gedichten of verwijzen naar literaire personages en gaven zo een idee van de reikwijdte van Debussy’s inspiratiebronnen.

In combinatie met de autonome uitdrukkingskracht van de muziek werden de titels in dit concert als vertrekpunten genomen voor een boeiende reeks associaties. De beelden gingen in dialoog met de muziek en werden meer dan enkel illustraties. Toon maakte deze dialoog expliciet door zorgvuldig geënsceneerde lezingen, om zowel de muziek als de beelden in hun autonome zeggingskracht tot hun recht te laten komen.

Een selectie uit de Préludes werd aangevuld met ander werk voor piano, zoals “L’isle joyeuse”, dat haar inspiratie vond in een schilderij van Antoine Watteau: de voorstelling van een fête galante op de geboortegrond van Aphrodite, godin van de liefde. Door het prisma van Debussy en zijn vaak erg zinnelijke voorbeelden, en de interpretatie hiervan door Toon, lieten we onze verbeelding de vrije loop en vonden in zijn werk een reeks sleutels om de visuele schatkamer van de kunstgeschiedenis op een manier te ontsluiten die de meest onverwachte verbanden doet ontstaan, ver weg van de gekende clichés.

Deel 1 

uit “Epigraphes antiques” 1. Pour invoquer Pan, dieu du vent d’été l’Isle joyeuse

uit de “Préludes”
1. Danseuses de Delphes
2. Voiles
5. Les collines d’Anacapri

Estampes
1. Pagodes
2. La soirée dans Grenade
3. Jardins sous la pluie

Deel 2   

uit de “Epigraphes antiques” 5. Pour une Égyptienne l’Isle joyeuse

uit de “Préludes”
10. La Cathédrale engloutie

6. Des pas sur la neige
8. La fille aux cheveux de lin

12. Minstrels
24. Feux d’artifice